شنبه 18 شهریور 1402
|مطالعه 2 دقیقه
|228 بازدید
بانک مرکزی با تاخیر، آمارهای مربوط به برخی از متغیرهای عمده پولی و اعتباری در پایان فروردین ماه 1402 را منتشر کرد. دادههایی که بررسی آن حاکی از رشد کمسابقه افزایش پایه پولی یا همان چاپ پول در نخستین ماه سال جاری است.
به گزارش هامرز، بانک مرکزی با تاخیر، آمارهای مربوط به برخی از متغیرهای عمده پولی و اعتباری در پایان فروردین ماه 1402 را منتشر کرد. دادههایی که بررسی آن حاکی از رشد کمسابقه افزایش پایه پولی یا همان چاپ پول در نخستین ماه سال جاری است. پیش از این، دولت بیان کرده بود که توانسته کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی را بدون چاپ پول یا استقراض از بانک مرکزی برطرف کند.
روند تغییرات پایه پولی از آن جهت حائز اهمیت است که این متغیر، از مهمترین محرکهای رشد تورم به حساب میآید و افزایش سرعت رشد آن به معنی تشدید رشد قیمتها در آینده خواهد بود و به طور کلی تبعات تورمی رشد پایه پولی، میتواند برای آینده اقتصاد ایران خطرات جدی داشته باشد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی، پایه پولی که در پایان فروردین ماه سال 1401 معادل 611 هزار میلیارد تومان بود، در طول 12 ماه با افزایش 45 درصدی مواجه شده و به 887 هزار میلیارد تومان رسیده است و این میزان رشد، پس از رشدهای 47.6 درصدی و 45.9 درصدی، در سالهای 87 و 84، بیشترین رشد نقطه به نقطه پایه پولی در تاریخ کشور است. از سوی دیگر، پایه پولی تنها در فروردین ماه سال جاری، بیش از 3.1 درصد افزایش یافته است.
طبق گزارش بانک مرکزی، نقدینگی نیز سال 1402 را با رشد قدرتمندی آغاز کرده و به 6 هزار و 418 هزار میلیارد تومان رسیده است. نرخ رشد نقطه به نقطه نقدینگی در اسفند ماه سال گذشته معادل 31.1 درصد بوده که این رقم در فروردین ماه به 33.1 درصد افزایش پیدا کرده است.
نکته قابل توجه دیگر در گزارش بانک مرکزی، رشد سهم پول از نقدینگی به میزان 26 درصد بود که این خود آژیر تورمی را به صدا در میآورد. به طور کلی قدرت نقدشوندگی پول از شبهپول بالاتر است و تورمزایی پول در اقتصاد یک کشور نیز به همان میزان بیشتر خواهد بود. پس در نتیجه، افزایش سهم پول از نقدینگی و کاهش سهم شبهپول از نقدینگی، موضوعی تورمزا است که نشان از بالا بودن انتظارات تورمی جامعه دارد.