سهشنبه 26 دی 1402
|مطالعه 2 دقیقه
|226 بازدید
بسیاری از پتروشیمیها خوراک مایع مصرف میکنند اما نمیتوانند از خوراک به طور کامل بهرهمند شوند.
به گزارش هامرز، احمد معروفخانی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در ایران شرایط چندان مناسبی ندارد، گفت: دولت و مجلس فشارهای ناشی از مشکلات اقتصادی و کمبود بودجه را روی پتروشیمیها جبران میکنند. چون سهم پتروشیمیها از کیک اقتصادی عمده است اما با وجود اهمیت هر روز مشکل عدیدهای در این صنعت مشاهده میشود.
در سنوات اخیر قیمت خوراک گاز، یوتیلیتی و عوارض همواره افزایش یافته است. در بودجه سال آینده هم ۹ درصد ارزش افزوده که باید عودت داده میشد به ۱۰ درصد رسانده و حتی به عنوان قیمت تمام شده تعیین کردند به این معنا که ۱۰ درصد هزینه به سبد صنعت پتروشیمی اضافه شده و روز به روز توجیه اقتصادی را از دست میدهد.
با توجه به عدم تنظیمگری صحیح وزارت نفت، بسیاری از پتروشیمیها خوراک مایع مصرف میکنند اما نمیتوانند از خوراک به طور کامل بهرهمند شوند. اکنون پتروشیمی شازند، ایلام، امیرکبیر، بوعلی و نوری که با سرمایهگذاری، ظرفیتهای مطلوبی در آنها ایجاد شده، کمبود خوراک دارند.
برنامههای دولت منجر به از دست رفتن بازارهای محصولات پتروشیمی شده است. از سوی دیگر هزینههای تحمیلی به این صنعت بر روی قیمت تمام شده، مزیت رقابتی و قیمت کالا اثر گذاشته و باعث میشود به مرور بازارها از دست برود و نتیجه محصول عربستانی با قیمت پایینتر جایگزین شود.
تصمیمات اشتباه دولت از جمله عوارضها، تهدید و تنبیه شرکتها به جای وضع مشوقهای صادراتی، عدم پایداری قیمت خوراک و یوتیلیتی طی ۳ یا ۶ ماه یک بار با حکم دادگاه، دیوان و یا هر مرجع دیگر، مسئله تعهد ارزی و... جذابیت را از این صنعت میگیرد. در این شرایط چه امیدی باید برای توسعه این صنعت داشت.