یکشنبه 13 اسفند 1402
|مطالعه 2 دقیقه
|108 بازدید
رشد سالانه مصرف گاز طی ۱۱ سال اخیر و تا سال گذشته ۴.۸ درصد اما رشد تولید گاز ۳.۸ درصد بود. بنابراین تولید گاز سالانه یک درصد از مصرف عقب مانده است.
به گزارش هامرز، محمد صادق مهرجو با اشاره به روند مصرف انرژی در ایران و وابستگی زیاد به گاز، نفت، بنزین و گازوئیل، اعلام کرد: گاز نه کالای مصرفی بلکه استراتژیک محسوب میشود و در آینده نیز نقش مهمتری خواهد داشت. زیرا نیروگاهها، صنایع، پتروشیمیها و... نیازمند گاز هستند. علاوه بر این ایران در موقعیت تبدیل به هاب گازی منطقه قرار دارد.
رشد سالانه مصرف گاز طی ۱۱ سال اخیر و تا سال گذشته ۴.۸ درصد اما رشد تولید گاز ۳.۸ درصد بود. بنابراین تولید گاز سالانه یک درصد از مصرف عقب مانده است. ضریب نفوذ گاز هم با گازرسانی به سیستان و بلوچستان به ۱۰۰ درصد رسیده و باعث وابستگی به حامل انرژِی ارزان شده است.
۴۰ درصد گاز در بخش خانگی و صنایع غیرعمده مصرف میشود. سهم شرکتهای پتروشیمی و صادرات و صنایع عمده هم ۳۰ درصد بوده و ۳۰ درصد هم به نیروگاهها اختصاص مییابد. بنابراین تقریبا به بیش از یک میلیارد و ۳۸ میلیون متر مکعب گاز سبک نیاز است.
در بهرهوری تولید گاز و در صنعت نفت، گاز غنی که از چاههای نفت استخراج میشود در اختیار پالایشگاههای گازی قرار میگیرد تا پس از تبدیل به گاز سبک به خطوط لوله تزریق شود. سال گذشته، ۹۳۶ میلیون متر مکعب گاز غنی تولید و ۸۷۰ میلیون متر مکعب تحویل شبکه گازی سراسری شد اما ۶۶ میلیون متر مکعب گاز هنگام فراورش (گاز فلر) سوزانده شد.
دو فاز پارس جنوبی ۵۶ میلیون مترمکعب گاز تولید میکند و ۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد. در صورتی که به صورت یکجا ۶۵ میلیون متر مکعب گاز سوزانده شده است.
قیمتگذاری گاز هم برخلاف نفت خام، کاملاً منطقهای بوده و بازار داخلی، تابع قیمتهای جهانی نیست. بنابراین ارزان فروشی گاز و به ازای ۱۰۰ و ۱۴۰ تومان برای هر مترمکعب گاز نیروگاهها و مصرفکنندگان باعث شده تنوعی در سبد سوختی ایجاد نشود. به همین دلیل به تشکیل معاونت انرژی در ریاست جمهوری نیاز است تا این معاونت با سیاستگذاریهای کلان بتواند در وزارتخانههای مربوطه، تصمیماتی مانند تعرفهگذاری پلکانی و جمعآوری گازهای همراه در حوزه صنایع گازی از جمله پتروشیمیها و نیروگاهها بگیرد و با توجه به ناترازی ۳۰۰ میلیون متر مکعبی در سالهای آینده، مانع از بروز بحران شود.